Υπάρχουν
ιστορικές ενδείξεις ότι τα φύλλα της ελιάς εχρησιμοποιούντο πριν
τουλάχιστον 6 χιλιάδες χρόνια από τους αρχαίους λαούς της
Μεσογείου...κατά των μικροβίων αλλά και για την καταπολέμηση του
πυρετού. Στην ιστορία των αρχαίων Αιγυπτίων
αναφέρεται ότι εκχύλισμα από τα φύλλα της ελιάς εχρησιμοποιήτο για την
διατήρηση του σώματος των νεκρών (μούμιων), αφού παρεμπόδιζε την
ανάπτυξη μικροοργανισμών που καταστρέφουν τις σάρκες. Στους
μετέπειτα αιώνες το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς, ευρέθη ότι ήταν πιο
αποτελεσματικό και από το κινίνο ακόμα, κατά της ελονοσίας. Στις
τελευταίες δεκαετίες, έρευνες επιστημόνων από διάφορα κέντρα ερευνών
ανά τον κόσμο, αναφέρονται στις “θαυματουργές” ιδιότητες των φύλλων
ελιάς:
Επιστήμονες από τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας έδειξαν ότι
είχαν 98% επιτυχία στην καταπολέμηση διαφόρων χρονίων μολύνσεων
χρησιμοποιώντας εκχύλισμα φύλλων ελιάς, χωρίς παρενέργειες.
Αλλες
έρευνες από το Ισραήλ, βρήκαν ότι, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς ήταν
αποτελεσματικό κατά του μικροβίου του στρεπτοκόκκου, κατά της χρόνιας
κόπωσης, ότι ενισχύει το σύστημα άμυνας του οργανισμού (αυξάνει τον
αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων), ενώ αναφέρεται ότι είναι και
αποτελεσματικό κατά μιας σειράς σοβαρών λοιμώξεων που σχετίζονται με
των AIDS.
Αλλες έρευνες του Πανεπιστημίου της Μεσσήνης της
Ιταλίας δείχνουν ότι το συστατικό ολεοροπεΐνη που περιέχεται στα φύλλα
της ελιάς, και που είναι η πικρή αυτή ουσία των φύλλων, αυξάνει τη ροή
του αίματος προς την καρδιά με το να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ
μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος.
Επίσης οι ουσίες ρουτίνης,
λουτεολίνης και εσπεριδίνης μαζί με σημαντικές ποσότητες
βιοφλαβονοϊδών, φυσικής βιαταμίνης C, περιέχονται στα φύλλα της ελιάς.
Μελέτες
από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου της Ιταλίας δείχνουν ότι εκχύλισμα
φύλλων ελιάς, έχει αντιοξειδικές ικανότητες, προλαμβάνει την
αρτηριοσκλήρωση, και ακόμα πολλές φορές καρκίνων. Ολα αυτά τα
ευρήματα των επιστημόνων, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις επί αιώνες
γνωστές ενδείξεις σχετικά με το ελαιόλαδο, που και αυτό περιέχει σε
διαφορετικές ποσότητες, μερικά από τα συστατικά των φύλλων. Το
ελαιόλαδο είναι εκείνο που προσφέρει στους μεσογειακούς λαούς
χαμηλότερο ποσοστό καρδιακών παθήσεων. Τώρα, τα φύλλα ελιάς φαίνεται
ότι προσφέρουν νέες ελπίδες, για τόνωση του συστήματος άμυνας του
οργανισμού, με αντιοξειδικά για την καλή λειτουργία της καρδιάς και ότι
είναι ασφαλές, αποτελεσματικό αντιβιωτικό, χωρίς παρενέργειες.
Πόσα
άραγε ευεργετήματα θα μπορούσαμε να είχαμε εξασφαλίσει αν, επιστρέφαμε
προς τη φύση. Αν μελετούσαμε βαθύτερα, τις ενδείξεις που κληρονομήσαμε
από την χιλιάδων χρόνων ανθρώπινη εμπειρία, της χρήσης φυσικών απλών
παρασκευασμάτων, από ουσίες που υπάρχουν γύρω μας σε αφθονία. Ουσίες,
που η καρδοσκοπεία παραμέρισε, απέκλεισε και πολέμησε, στερώντας τον
άνθρωπο από τόσα και τόσα αποτελεσματικά, φθηνά (χωρίς αποκλειστικές
εκμεταλλεύσεις) προϊόντα, προσιτά και διαθέσιμα σε όλους, σε άφθονες
ποσότητες. |